Enten op je wortels

Ik hoorde laatst een mooie uitspraak van iemand, een immigrant, die zich in zijn vaderland niet meer echt thuis kan voelen: ‘Ik kan niet meer enten op mijn wortels daar’.

Wat een mooie beeldspraak. en zo helder. De wortels die daar lagen waren niet sterk genoeg meer om van te kunnen leven, om op verder te groeien.

Ik denk dat dit een herkenbaar fenomeen is: (een deel van) je wortels liggen op een andere plek dan waar je nu leeft. Je koestert ze en wellicht heb je ook er ook heimwee naar. Wellicht ontstaat er een verlangen om je weer te verbinden met deze plek van oorsprong. Maar kun je daar ook nog leven?

Je ziet dit terug bij emigranten. In de jaren na de oorlog zijn veel Nederlanders vertrokken naar o.a. Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Amerika. Ze hebben hun bestaan daar op gebouwd met hard werken, pionieren afzien en uiteindelijk ook overwinningen. Kinderen werden daar geboren en na decennia is het leven daar thuis geworden Het verlangen naar het vaderland is bij velen wel aanwezig gebleven. Toch nemen maar enkelen de stap om terug te gaan. En voor hen die permanent teruggaan is het niet altijd een onverdeeld succes. Het vaderland is het land van de herinneringen geworden, van het verleden. Maar er is te veel veranderd, in het land van herkomst of in hunzelf.   Ze hebben levenservaringen opgebouwd in hun huidige thuisland en die zijn hun voedingsbodem geworden. Zoals ook bij deze immigrant.

Wat wel blijft is de waarde van de wortels, en wat nodig blijft is de erkenning van die waarde en de verbinding met die wortels. Je ziet dat bijvoorbeeld de taal en de cultuur in stand worden gehouden, relaties binnen de familie worden geëerd en gekoesterd en zo ook met landgenoten.

Een man, geadopteerd uit Zuid-Amerika, ging weer zijn Spaans ophalen omdat de toon van die taal hem het gevoel van thuis gaf.

Eren van je geboortegrond en erkennen dat daar de bron van jouw leven lag is essentieel. Je wortels erkennen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *